Noidannuoli syntyy selän äkillisessä liikkeessä, nytkähdyksessä, nostossa, vartalon kierrossa tai kumartuessa, esimerkiksi polttopuutöissä tai nopeita liikkeitä sisältävissä urheilulajeissa. Myös vetoisassa paikassa oleminen tai yskäisy saattaa aiheuttaa noidannuolen. Altistavia syitä ovat myös jalkojen pituusero sekä ravintoaineiden puutos, myös nestevajaus altistaa noidannuolelle.
Noidannuoli on selän pehmytkudosten venähdys ja noidannuolen seurauksena usein ilmenee ns. lihassuoja, joka on voimakas nelikulmaisen lannelihaksen (m. quadratus lumborum) lihaskramppi. Lihaskrampilla keho luo suoja-asennon, jolla keho pyrkii ehkäisemään lisävahingot. Lihasten suojajännitys voi aiheuttaa skolioosin eli virheasennon lannerankaan. Tällaisessa tapauksessa puhutaan toiminnallisesta skolioosista.
Mikäs lihas tämä nelikulmainen lannelihas eli latinaksi musculus quadratus lumborum sitten on ja mitä se tekee? Nelikulmainen lannelihas lähtee 12. kylkiluusta (alin kylkiluu) ja lannenikamien L1-L4 poikkihaarakkeista ja kiinnittyy suoliluun harjuun sekä suoliluu-lannesiteeseen, joka on nivelside, joka sijaitsee suoliluun harjun sekä lannenikamien L4-L5 välillä. Nelikulmainen lannelihas kontrolloi lannerankaa ja avustaa selkärangan sivutaivutuksessa. Nelikulmainen lannelihas sijaitsee lähellä lannerankaa, joten se ei pysty tuottamaan kovinkaan suurta voimaa vaan lähinnä avustaa vinoja vatsalihaksia sivutaivutuksesta noustaessa.
Noidannuoli aiheuttaa alaselkäkipua, joka saattaa tuntua lievimmillään jäykkyyden tunteena. Pahimmillaan noidannuoli aiheuttaa lamauttavaa kipua, jolloin liikkuminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Kipu saattaa tuntua paikallisena nelikulmaisen lannelihaksen alueella tai säteillä pakaraan. Säteilyoireet johtuvat nelikulmaisen lannelihaksen trigger-pisteistä.
Hoito:
Alkuvaiheessa hoitona on lyhyt lepo, mutta hyvin nopeasti pahimman kivun antaessa periksi on syytä pyrkiä pysymään liikkeessä. Liike edistää neste- ja verenkiertoa, jolloin kudosten paraneminen nopeutuu. Kävely ja uiminen ovat hyviä harjoitteita noidannuolta kuntouttaessa. Alkuvaiheessa voi kokeilla kylmähoitoa tulehdusreaktion rauhoittamiseen, kylmähoitoon käy kylmäpakkaus tai vaikkapa pakastevihannespussi. Jos kipu ei hellitä muutamassa päivässä on syytä mennä lääkäriin. Pahimman vaiheen jälkeen kannattaa jatkohoitona kokeilla hierontaa, jolla pystytään nopeuttamaan paranemista. Hieronnassa rentoutetaan ensisijaisesti pakaroiden ja alaselän kireyksiä.
Ehkäisy:
Vedontunteen ehkäisy riittävällä vaatetuksella, työergonomian kehittäminen, riittävä nesteytys, terveellinen monipuolinen ravinto ja syvien vatsalihasten harjoittaminen. Vaikka kaikki edellä mainitut asiat olisivatkin kunnossa, voi noidannuoli kuitenkin vaania nurkan takana. Noin neljä viidestä kokee noidannuolen elämänsä aikana, joten kaikkea ei voi mitenkään ennakoida, mutta ennakoimalla on toki mahdollista lievittää meitä kaikkia vaanivaa noidannuolta ja sen tuomia oireita. Vielä lopuksi linkki videoon, josta on apua akuutissa selkäkivussa: tästä harjoitteisiin