Piriformis-lihas eli suomeksi päärynänmuotoinen lihas on yksi pakaran syvistä lihaksista. Se vakauttaa lonkkaniveltä ja täten mahdollistaa painonsiirron jalalta toiselle. Sen tehtäviä ovat lonkkanivelen ulkokierto ja raajan loitontaminen. Loitontaminen tapahtuu silloin, kun lonkkanivel on riittävän koukistuneena. Piriformis-lihas lähtee ristiluun etupinnalta ja kiinnittyy isoon sarvennoiseen eli trochanter majoriin.
Iskiashermo (nervus ischiadicus), joka hermottaa alaraajaa, kulkee tavallisimmin piriformiksen alta, mutta osalla ihmisistä piriformiksen päältä tai läpi. Piriformis-lihaksen kireys saattaa aiheuttaa sen, että iskiashermo ei pääse liukumaan vapaasti, joka aiheuttaa iskiashermon pinnetilan. Kiristyessään lihaksen läpimitta kasvaa, jolloin lihas alkaa painamaan iskiashermoa. Pinnetila aiheuttaa painetta ja ärsytystä iskiashermoon, joka tuntuu kipuna pakaroiden alueella. Kipu voi säteillä jalkoihin. Tällaista tilannetta kutsutaan piriformis-syndroomaksi.
Oireet:
Oireilu voi olla kipua, pistelyä tai puutumista. Joillekin se on ”tylppää” -kipua ja joskus on piriformis-syndroomasta käytetty nimitystä lompakkosyndrooma. Lompakkosyndrooma nimitys tulee siitä, että puutuminen aiheuttaa hieman samanlaisen tunteen kuin olisi lompakko takataskussa. Oireet ovat samankaltaisia kuin alimpien nikamavälien välilevynpullistumissa, onhan molemmissa tapauksissa syynä iskiashermon ärsytys, mutta piriformis-syndroomassa kipu ei tunnu selässä, ainoastaan pakarassa ja mahdollisesti säteilee alaspäin. Oireet ovat piriformis-syndroomassa lievemmät, mutta saattavat vaihdella enemmän ja olla pitkäkestoisempia, kuin välilevynpullistumassa. Tuntohäiriöitä voi olla jopa jalkapohjassa saakka ja kipu voi säteillä nivustaipeeseen sekä isoon sarvennoiseen.
Syyt:
Työskentely istualtaan edesauttaa piriformis-lihaksen kiristymistä, esimerkiksi toimistotyöntekijät, autonkuljettajat. Altistavia tekijöitä ovat myös liukastuminen, istualleen putoaminen, alaraajojen pituusero, vähäinen liikunta tai vaihtoehtoisesti liiallinen yksipuolinen fyysinen rasitus, kuten kestävyysurheilu. Oireita lisääviä/edesauttavia asioita ovat: stressi, riittämätön uni ja lieväasteista tulehdusta ylläpitävä ruokavalio. Useasti piriformis-syndrooma on usean tekijän summa, kuin vain yhden tekijän aiheuttama.
Hoito:
Alaselän, pakara- ja reisilihasten hieronta, niin usein, että lihaskovettumat saadaan poistettua. Suojajännityksen vuoksi ei välttämättä heti ensimmäisellä kerralla päästä piriformis-lihakseen saakka. Pintalämpöhoidolla saadaan lihaskireyksiä lievitettyä hieronnan yhteydessä. Piriformis-lihaksen venyttely.
Jos kuvassa olevaan asentoon ei pääse, voi piriformista venyttää istualtaankin nostamalla venytettävän jalan nilkan toisen jalan polven päälle. Tehoa voi vähitellen lisätä viemällä venytettävän jalan polvea lattiaa kohti sekä tuomalla venytettävän jalan jalkaterää lähemmäs itseäsi.