Mikä on triggerpiste?

Triggerpiste on myofaskiassa sijaitseva aineenvaihdunnallinen häiriötila. Joka aiheuttaa myofaskiaan (myo=lihas, faskia=peitinkalvo) kipeitä kohtia, jotka säteilevät kipua toisaalle.

Triggerpisteitä aiheuttavat mm.:

  • pitkäkestoinen lihaskuormitus, varsinkin staattiset asennot
  • akuutit vammat
  • trauma (isku/kolari)
  • kiputuntemuksien aiheuttama varominen
    • lihaksiston epätasaisen kuormituksen seurauksena

Pintaa syvemmältä

Piirroskuva lihaksen rakenteesta
Lihaksen muodostavat lihassolukimput. Lihassolukimput muodostuvat yksittäisistä lihassoluista. Lihassolu koostuu lihassäikeistä ja lihassäie koostuu useista sarkomeereistä. Lihas, lihassolukimput ja lihassolut ovat tukikudoksen ympäröimiä. Lihassolukimppua ympäröivässä perimysiumkalvossa on runsasta verisuonitusta. Sarkomeeri on lihaksen toiminnallinen yksikkö, joka saa lihaksen supistumaan. Sarkomeeri koostuu aktomyosiinistä eli aktiini- ja myosiinifilamenteista. Aktiini- ja myosiinifilamenttien liukuminen toistensa lomiin saa lihassolun supistumaan.
Piirroskuva liikehermosolusta.
Lihakset saavat hermoimpulssit liikehermoja pitkin keskushermostosta. Lihaksen pienin toiminnallinen osa on sarkomeeri, joka saa lihassolun supistumaan hermoimpulssin saavuttaessa lihassolun kemiallisen välisillan eli hermo-lihasliitoksen kautta.

Yksittäinen lihassolu supistuu aina maksimaalisesti. Lihasten supistumisen voimakkuutta säädellään supistuvien lihassolujen määrällä.

Piirroskuva supistuneeseen tilaan jääneestä lihassolusta.
Sarkomeerien ylikuormittuessa osa lihassolusta jää supistuneeseen tilaan, samalla muu osa lihassolusta venyttyy, jolloin sarkomeerien etäisyys kasvaa. Useat tällaiset kireät kohdat muodostavat triggerpisteen.

Sarkomeerien jäädessä supistuneeseen tilaan, aiheuttaa se kyseiselle alueelle ravinteiden ja hapenpuutetta, sekä kuona-aineiden kertymistä lihakseen aineenvaihdunnan heiketessä.  

Supistuneet lihassolut muodostavat kireän nauhan, joka muistuttaa jännettä. Triggerpiste saattaa tuntua pienenä pattina kireässä nauhassa, patin koko vaihtelee nuppineulan pään ja herneen välillä. Triggerpiste pitää lihaksen kireänä, mutta heikkona, koska lihas ei ole supistunut normaalisti. Kireys rajoittaa myös lihaksen liikerataa. Lihaksista aivoihin välittyvät kipusignaalit saavat aivot rajoittamaan kipeiden lihasten käyttöä, joka kiristää lihaksia entisestään.

Lihaksessa voi olla useita triggerpisteitä ja ne voivat muodostua mihin tahansa kyseisessä lihaksessa. Lihaksissa on kuitenkin tiettyjä kohtia, joihin niitä yleisimmin muodostuu. Kiputuntemukset saattavat aiheuttaa vaikeuksia triggerpisteiden löytämisessä ja hoitamisessa. Onneksi kiputuntemukset noudattavat tyypillisiä kaavoja, jotka ovat hyvin tiedossa.

Triggerpisteet avataan hieroen. Hieroessa pyritään palauttamaan kireän kohdan aineenvaihdunta. Kerääntyneet kuona-aineet pyritään pumppaamaan pois lihaksesta ja samalla pumppaamaan verta lihakseen eli näin lihas saa jälleen happea ja ravinteita.

Triggerpisteiden käsittelyllä poistetaan kipua ja parannetaan liikkuvuutta. Käsittelystä on apua mm. seuraavissa: fibromyalgia eli pehmytkudosreuma, myofaskiaalinen kipuoireyhtymä – lihasjuostekipu, alaselkäkipu, rannekanavaoireyhtymä eli carpal tunnel syndrome, tennis- ja golfkyynärpää, niska- ja leukakipu, jäätynyt olkapää, päänsärky, kipeät polvet ja jalat, toistuva rasitusvamma, tapaturmasta johtuva lihaskipu, nivelkipu ja urheiluvamma.