Iskiassärky – Syndroma ischiadicum

kyseessä piirroskuva lannerangan välilevyn pullistumasta.

Iskiassärky on alaselästä johtuvaa iskiashermon ärsytystä, joka säteilee alaraajaan. Kipujen syy on siis alaselässä, vaikka kivut tuntuvat sillä alueella mitä ärtynyt hermojuuri hermottaa.

Iskiassärkyä aiheuttaa pääasiallisesti välilevynpullistuma. Pullistunut välilevy painaa hermojuurta, joka aiheuttaa mekaanisen paineen hermojuureen. Välilevyn pintakerroksen repeytyessä työntyy hapan hyytelömäinen sisus ulos, joka aiheuttaa kemiallisen tulehduksen vauriokohtaan. Hermojuuret lähtevät alaselän (lanneselän) nikamaväleistä. Hermojuurilla on omat hermotettavat alueensa ja tästä syystä oireet riippuvat siitä, missä nikamavälissä hermojuuren pinnetila sijaitsee. On myös mahdollista, että painetta hermojuureen aiheuttaa esimerkiksi luukertymät (osteofyytit). Selkäydinkanavan ahtauma aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin iskias, mutta oireet ovat laajempia ja moninaisempia kuin vain yhtä hermojuurta ärsyttävä välilevynpullistuma. Selkäydinkanavan ahtauma johtuu tavallisimmin iän tuomasta rappeumasta.

kyseessä piirroskuva lannerangan välilevyn pullistumasta.
Välilevyn hapan hyytelömäinen sisus työntyy taakse ja ärsyttää hermojuurta. Kyseessä välilevyn pullistuma (välilevytyrä) eli protruusio. Kuva iStock.

Oireet:

Iskiaskipu on sähköiskumaista tai viiltävää, johon liittyy myös pistelyn tunnetta, polttelua, puutumista, jopa tunnottomuutta.

L4-oireyhtymässä kyykistyminen ja kyykystä ylösnousu tuottaa hankaluuksia, heikkoutta esiintyy polven ojennuksessa ja nilkan koukistuksessa. Etureiden lihasten pienentyminen (atrofia) on L4-oireyhtymässä mahdollista.

L5-oireyhtymässä heikkoutta esiintyy kantapääkävelyssä, tällöin isovarpaan ojennuksessa ja nilkan koukistuksessa esiintyy voimattomuutta.

S1-oireyhtymässä päkiöillä kävely (varvaskävely) on hankalaa. Heikkoutta on tällöin nilkan ja isovarpaan ojennuksessa ja polven koukistuksessa. Lihasten pienentyminen keskittyy pohkeen alueelle kaksoiskantalihakseen ja leveään kantalihakseen.

Havainnekuva, jossa kuvataan L4-, L5- ja S1-oireyhtymien kivun säteilyä.
Kivun säteily ja paikallistuminen L4-, L5- ja S1-oireyhtymissä.

Tavallisimmin oireet alkavat ajoittaisena alaselkäkipuna. Myöhemmin oireet siirtyvät reiteen tai sääreen, tunne voi olla puutumista säteilyalueella tai lihasten voimattomuutta, ei välttämättä suoranaista kipua. Selän ja alaraajan liikkuvuus heikkenee. Kipu aiheuttaa ryhtimuutoksia ja lihasjännityksiä.

Omakohtaiset kokemukseni oireista olivat hyvinkin yllä olevan kaltaiset. Alaselkävaivani alkoivat kireyden tunteena alaselässä. Ajansaatossa kipu siirtyi pakaraan, jolloin alkoivat piriformisvaivat. Aikani piriformiksen kanssa taisteltuani saapui iskiassärky, joka alkoi stressaavan ajanjakson päätyttyä ensimmäisenä kesälomapäivänä. Tähän mennessä olin kipuillut selkäni kanssa 2 vuotta. Viikon nukkumattomuuden jälkeen ahdistuin lääkäriin, jossa todettiin lumbago cum ischiade, lanneselän kipu ja iskiaskipu, joka aiheutti toiminnallisen skolioosin. Noidannuolen ja iskiaskivun taustalla oli välilevynpullistuma, joka aiheutti molempiin jalkoihin säteilyoiretta. Sähköiskumaiset kivut olivat etenkin oikeassa jalassa takareiden, pakaran ja etureiden alueella, pahimmillaan sähkötys ulottui varpaisiin saakka. Sähköiskut olivat ajoittaisia, jotka pitivät kyllä tehokkaasti hereillä. Lisäksi lonkan etuosassa tuntui kiristystä, joka viittasi lonkankoukistajien kireyteen.

Lääkärin määräämät lääkkeet veivät kivusta vain kärjen pois, mutta mahdollistivat edes jonkinlaisen levon. Heti kun oli vain mahdollista, lähdin liikkeelle. Paikallaan seisominen pahensi oireita, vuorottainen kävely ja istuminen helpottivat oloa. Hyvillä fysioterapeutin ohjeilla sain kuntoutettua selkäni. Tutkimuksissa lääkäri toki kirjoitti varmuuden vuoksi lähetteen lannerangan röntgeniin, jota ei kuitenkaan tarvittu, koska konservatiivinen hoito (lääkkeet ja kuntoutus) toimi kohdallani hyvin. Ilman röntgeniäkin voi tämän kertomuksen perusteella päätellä, että kyseessä on todennäköisesti L5-hermojuuren ärsytys. Lannenikamien L4 ja L5 painelu lisäsi oireita, joka sekin vahvistaa välilevyn pullistuman L4-L5 välissä.

Mitä minulle kuuluu nykyisin? Säryt ovat pysyneet kurissa, mutta ylläpitäviä harjoitteita teen edelleen. Liikun aktiivisesti, mutta ajoittain syystä tai toisesta alaselkä kiristyy, jolloin on syytä panostaa syvien vatsalihasten ja pakaralihasten harjoitteisiin, sekä lonkankoukistajien venytyksiin.

Milloin lääkäriin?

 • jos ilmenee muutoksia virtsan- tai ulosteen pidätyskyvyssä
 • jos sinulla on lihasheikkoutta reidessä tai nilkassa
 • oireet ovat kestäneet yli 6 viikkoa
  • selkävaivat paranevat pääsääntöisesti 6 viikossa, mutta mikäli vaivat kestävät yli 6 viikkoa, on riskinä kivun kroonistuminen.

Hoito:

 • kivun sallimissa rajoissa liikkeellä pysyminen, kuten noidannuolessa
 • lihasvoima- ja venytysharjoitteita pakaroille, alaselälle, lonkankoukistajille ja syville vatsalihaksille
  • alussa on syytä aloittaa kevyesti ja avustaen
  • henkilökohtaisesti tein eniten lihasvoimaharjoitteita, jotka jo nekin aiheuttivat riittävää venytystä akuutissa vaiheessa
 • akuutin vaiheen jälkeen hieronnalla kipujen lievitystä
  • akuutissa vaiheessa hieronta saattaa pahentaa oireita
  • myös lämpö- ja kylmähoito saattaa pahentaa hermoärsytysoireita akuutissa vaiheessa
 • Vinkki! Lihasvoima- ja venytysharjoitteiden ohella minulle toimivin hoitomuoto oli LPG-hoito. Sähkökipuhoitoakin kokeiltiin, mutta se lisäsi ärsytystä. Hoitava fysioterapeutti miettii kuhunkin hoitotilanteeseen sopivan hoitomenetelmän.

Jatkoartikkelissa perehdytään välilevyterveyden edistämiseen: klikkaa tästä

Takaisin